Pasteuning buurtwinkel van stand

Vijf generaties Pasteuning in delicatessen

Verteller: Fallback image Erik Muller
Willemspark

Pasteuning op de Willemsparkweg is nog de enig overgebleven authentieke buurtwinkel in Oud-Zuid. Alleen het assortiment is in de loop der jaren steeds aangepast. Oorspronkelijk verkochten ze ‘Fijne Vleeschwaren, Comestibles en Koloniale Waren’. Nu verkoopt Pasteuning niet alleen de beste wijnen, maar verzorgt voor kantoren en bedrijven luxe lunches, exclusieve borrelhapjes en zelfs uitgebreide diners. ‘

Pasteuning-winkelpui-02  <p>De winkel van Pasteuning, sinds 1894 gevestigd op de hoek van de Willemsparkweg en de Alexander Boerstraat. Foto 2008.</p>

Pasteuning-winkelpui-02

De winkel van Pasteuning, sinds 1894 gevestigd op de hoek van de Willemsparkweg en de Alexander Boerstraat. Foto 2008.

Door: Els van Wageningen

Alle rechten voorbehouden

B.C.H.Pasteuning stichter van het familiebedrijf

Bart C.H. Pasteuning opende in 1880 een kruidenierswinkel in de Swammerdamstraat 47 in Amsterdam-Oost. Een jaar later was zijn winkel vlak om de hoek in de Boerhavestraat 9. Tenslotte vestigt hij zich in 1893 in een nieuw gebouwd pand definitief op het huidige adres Willemsparkweg 11. Met zijn ‘Comestibles, Fijne Vleeschwaren en Koloniale Waren’ was Pasteuning van meet af aan dé winkel voor de gegoede burgers van deze luxe nieuwbouwwijk bij het Vondelpark. 

Bart Pasteuning werd omstreeks 1915 opgevolgd door zijn zoon Gerard, die met vrouw en twaalf kinderen boven de winkel woonde. Zoals gebruikelijk in die tijd hielpen ook de kinderen mee in de winkel. Suiker werd bijvoorbeeld in balen van 50 kilo geleverd, die moesten zij dan vervolgens afwegen in papieren zakken van 1 kilo. Groene zeep werd met een troffel uit een houten kuip geschept en verpakt in een speciaal vettig papier. De service naar de klant was groot. De klant schreef de benodigde boodschappen op in een boekje, dat vervolgens door de knecht werd opgehaald. Spoedig daarna werd de bestelling thuisbezorgd. Zelfs een onsje rookvlees werd bezorgd bij de vaste klanten. 

Concurrentie

Op elke 200 meter was er wel een kruidenier. Lebbing, De Gruyter, Simon de Wit, Vana en Van Amerongen waren  gevaarlijke concurrenten. Misschien was de Bijenkorf wel de grootste concurrent. Zij hadden destijds een hele verdieping met comestibles en tramlijn 2 bracht de klant toen al makkelijk van Oud-Zuid naar de Bijenkorf. Op de andere hoek tegenover Pasteuning had je Vingerhoed, een filiaal van de destijds beroemde slagerij uit de Kalverstraat. Ook deze winkel verkocht ‘Fijne Vleeschwaren, Kaas en Comestibles. Ook al was Vingerhoed een concurrent, er was een vriendschappelijke band. Beide families waren katholiek en dat maakte veel uit. Gerard Pasteuning overleed in 1939. Zijn weduwe zette de zaak voort, met hulp van haar kinderen. In  1952 werden de zonen Gerard en Jan Pasteuning eigenaar van de winkel.  

Erik Muller gek van wijnen

In 1987 werden zij opgevolgd door Jan’s zoon Otto.  Deze koos na twaalf jaar voor een ander beroep. De huidige eigenaar Erik Muller - zijn moeder José is een Pasteuning - is inmiddels de vijfde generatie. Al op zijn vijftiende hielp hij zijn oom Otto op zaterdagen in de winkel, maar daar bleef het in eerste instantie bij. Hij ging werken als informaticus, maar belandde uiteindelijk toch weer in de winkel en werd in 1999 eigenaar. Het assortiment veranderde. Muller is gek van wijnen en raakt er niet snel over uitgepraat. Inmiddels telt zijn selectie zo’n 900 verschillende soorten, waarvan een groot deel door hem zelf wordt geïmporteerd. Zowel particuliere wijnliefhebbers, als diverse (sterren)-restaurants en cafés behoren tot zijn klantenkring. Met de komst van de supermarkten, verdwenen de meeste zelfstandige kruideniers. Pasteuning wist zich steeds aan te passen en is nu bij de nieuwe trendy bewoners van Oud-Zuid vooral bekend als wijnspecialist en cateraar. 

© Els van Wageningen website Winkelstories

 

Alle rechten voorbehouden

1432 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Pasteuning-interieur. Foto: Winkelstories.  <p>Het huidige interieur van de winkel van Pasteuning. Een pijpenlaatje. Aan weerszijden is ruim plaats gemaakt voor de wijnen. Achterin de afdeling catering. Foto 2008.</p>

Pasteuning-interieur. Foto: Winkelstories.

Het huidige interieur van de winkel van Pasteuning. Een pijpenlaatje. Aan weerszijden is ruim plaats gemaakt voor de wijnen. Achterin de afdeling catering. Foto 2008.

Door: Els van Wageningen

Alle rechten voorbehouden
 Pasteuning-gevelsteen  <p>De eerste steen, links bij het entree van de winkel, werd gelegd door een dochter van de oprichter Emalia Maria Magdalena Pasteuning oud 5 jaar en 10 maanden op 21 juli 1893.</p>

Pasteuning-gevelsteen

De eerste steen, links bij het entree van de winkel, werd gelegd door een dochter van de oprichter Emalia Maria Magdalena Pasteuning oud 5 jaar en 10 maanden op 21 juli 1893.

Door: Els van Wageningen

Alle rechten voorbehouden
Erik Muller eigenaar van Pasteuning Wijnen en Catering  <p>Erik Muller sinds 1999 eigenaar van Pasteuning Wijnen, Catering en Bedrijfslunches.</p>

Erik Muller eigenaar van Pasteuning Wijnen en Catering

Erik Muller sinds 1999 eigenaar van Pasteuning Wijnen, Catering en Bedrijfslunches.

Door: Els van Wageningen

Alle rechten voorbehouden